Nationell lotteriförsäljning slog rekord £7,6 miljarder

Antalet smartphone- och surfplattformsanvändare ökade, medan pris sänkte, och det resulterade i ett ökat intresse för Camelot-run lotterispel. Nationell lotterisalget ökade med 4% förra året med en rekord på 4,2 miljarder GBP som var utbetalt till kunder och 1,9 miljarder till välgörenhet.

Camelot ändrade pris för sitt största lottospel i oktober, vilket garanterar att man betalar ut £1m till någon varje vecka och ökar potentiella jackpottar. En rekord £ 35.1m jackpot hävdades av en anonym förra månaden.

Mer än 100 lottospelare blev miljonärer under de sex månaderna som följde förändringarna, mer än dubbelt så många som under första halvåret. Men även om pris är nu större, gör de nya reglerna det svårare att vinna jackpottar.

Camelot sa att mer än 35 miljarder GBP hade skickats till välgörenhet, och det började under 1990-talet, när lotteriet startade. Företaget tar cirka 1% av intäkterna som vinst, vilket innebär att vinsten sannolikt kommer att nå cirka 75 miljoner GBP efter skatt förra året.

Camelot är halvvägs genom den 14-åriga lotterilicensen, och Camelots vd Andy Duncan hävdar att det finns två konkurrenter som tävlar med Camelot i Storbritannien vilket strider mot intentionen från den nationella lotterilagen 1993, The Health Lottery och The People’s Postcode Lottery.

"Vi oroar oss över konkurrensen", sa Duncan. "Avsikten var att ha ett nationellt lotteri för att maximera avkastningen till samhället".

Han sa att spelare från de två andra lotterierna inte hade tillräckligt med information om vart pengarna gick jämfört med det nationella lotteriet, och att Camelots konkurrenter tillbringade stora pengar på marknadsföring.

Duncan sa: "Avdelningen för kultur, media och sport och Gambling Commission tog reda på den här situationen... Vi tycker att det är en viktig fråga som måste hanteras ut tidigare än senare".