Blickar mot VM

Mitt i slutspelet och med blickar mot VM

 Trots att vi går mot varmare tider är det hockey som tar upp allas tankar. Om bara några veckor är det dags för VM i Tyskland och Frankrike och i skrivande stund pågår en otroligt jämn kamp om vilket lag som kommer att ta hem SM-guldet i ishockey.

Det är HV71 och Brynäs som står mot varandra och båda har hittills vunnit en match var. Gävlelaget (HV71) var från början favoriter men Jönköpingslaget har siktet inställt mot att vinna samtliga av de 7 finalmatcherna. SHL har däremot ställt till problem för Tre Kronor som behöver värva spelare till VM. Oddsen hos bet365 pekar mot att Kanada blir världsmästare i maj (2,75). Sverige ligger däremot inte helt utanför vinstmarginalen med oddsen 6,50 och landslagsledningen jobbar stenhårt för att få med de allra bästa svenska herrspelarna i VM-truppen.

Striden om SM-guldet

Det är inte många dagar kvar av SHL-säsongen 16/17 som har bjudit på stor dramatik och inte gjort någon besviken. Sverige har återigen visat att det är ett hockeyland och efter ett otroligt tufft semifinalspel blev det HV71 och Brynäs som slåss om SM-guldet. Det är nästintill omöjligt att säga vilket av lagen som kommer att vinna och sportexperter har varvat uttalanden om att ”HV71 är förhandstippade” med ”Brynäs har ledarna som kommer att ta laget till guld”. Med andra ord får man vänta och se hur det kommer att gå i de sista matcherna.

Brynäs gick in i finalspelet utan sin back Elias Fälth, som ådrog sig en skada under semifinalerna. Däremot kom han tillbaka till den andra finalmatchen. Det är även extra känslosamt för Fälth att spela i finalen eftersom han tidigare spelade i HV71 mellan 2012 och 2014. HV71 briljerade över Gävlelaget i första matchen, som de vann 5–2, men i den andra matchen tog det stopp och i förlängning avgjorde Linus Ölund och matchen slutade 3–2 till Brynäs. 

(Bilden heter "Guldet kom hem :-)" (CC BY-SA 2.0) och är tagen av Patrick Strandberg.)

Tunga namn i VM-truppen

Trots att SM-slutspelet tar upp mycket plats i media just nu är det många som ser fram emot maj. Mellan den 5–21 maj pågår världsmästerskapet i herrarnas hockey som den här gången delas mellan Frankrike och Tyskland. Tre Kronor har ännu inte presenterat sin laguppställning men redan nu har fem NHL-spelare tackat ja och ytterligare två har visat intresse. Det är NHL-forwardtrion Elias Lindholm, Joakim Nordström och Victor Rask samt backarna Alexander Edler och Victor Hedman som har bekräftat att de ska spela i blågult. Hedmans deltagande är en stor vinst för Sverige då han har utsetts till att vara NHL:s bäste back.

Detroit-spelarna Gustav Nyqvist och Henrik Zetterberg har tyvärr tackat nej till VM. Det har även bröderna Henrik och Daniel Sedin, som spelar för Vancouver, gjort.

Sverige inleder världsmästerskapet den 5 maj och möter först ut Ryssland. 

(Bilden heter "" (CC BY 2.0) och är tagen av Henrik Sommerfeld.)

Grupp A – börjar att spela i Köln, Tyskland

Danmark

Tyskland

USA

Ryssland

Sverige

Lettland

Slovakien

Italien

 

Grupp B – börjar att spela i Paris, Frankrike

Frankrike

Vitryssland

Finland

Kanada

Norge

Tjeckien

Schweiz

Slovenien